Πανλασιθιώτικη κοινή πεζοπορία στην περιοχή του Καβουσίου διοργανώνουν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι του Νομού Λασιθίου

Την Κυριακή 20 Μαρτίου οι Ορειβατικοί Σύλλογοι του Νομού Λασιθίου διοργανώνουν κοινή, πανλασιθιώτικη πεζοπορία στην περιοχή του Καβουσίου.

Πεζοπόροι-ορειβάτες από τέσσερις Ορειβατικούς Συλλόγους (Αγίου Νικολάου, Λασιθίου, Ιεράπετρας και Σητείας) θα ακολουθήσουν τα χνάρια των αρχαίων προγόνων τους, περπατώντας σε παλιά μονοπάτια ανάμεσα σε αρχαίους οικισμούς, σε μια περιοχή που κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα και παρουσιάζει εξαιρετικό φυσιολατρικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο πορείες, μια εύκολη κατάλληλη ακόμη και για αρχάριους και μια πιο δύσκολη για περισσότερο πεπειραμένους πεζοπόρους.

Η πεζοπορία θα είναι κοινή στη αρχή και όλοι μαζί θα ξεκινήσουμε από το Καβούσι, με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και τον απέραντο κάμπο με τα λιόδεντρα. Με κατεύθυνση νότια, θα επισκεφτούμε την αρχαία ελιά, η οποία έχει χαρακτηριστεί φυσικό μνημείο, όχι μόνο λόγω των τεραστίων διαστάσεων κορμό της, αλλά και λόγω της θέσης της κοντά σε αρχαίους οικισμούς. Με ανηφορική πορεία θα κατευθυνθούμε προς τον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, ο οποίος βρίσκεται στη πάνω σε ευδιάκριτο, δίκορφο λόφο, που δεσπόζει στον κόλπο του Μιραμπέλλου και κατοικείται διαρκώς από την Νεολιθική Εποχή. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές ανακαλύφθηκε εκεί το σπουδαιότερο ελαιοτριβείο και ελαιοπιεστήριο της Αρχαϊκής περιόδου.

Μετά τον Αζοριά θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα κατευθυνθεί προς το φαράγγι του Μέσωνα, με τα πανύψηλα κάθετα πρανή και τους εντυπωσιακούς καταπότες (υδραγωγούς), που μετέφεραν σε αλλοτινούς καιρούς το νερό από τον ορεινό όγκο της Θρυπτής στον κάμπο. Με ανηφορική πορεία θα συνεχίσουμε προς τον ακατοίκητο οικισμό Τσαμάντι, τόπο εγκατάστασης στα ορεινά κατοίκων του Καβουσίου, σε παλιότερες εποχές. Στη συνέχεια με κατηφορική πορεία θα επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης, στο Καβούσι. Ώρες πορείας 5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), υψομετρική διαφορά ανάβασης 580 μ. και βαθμός δυσκολίας -2-.
 
Η δεύτερη ομάδα θα ακολουθήσει ευκολότερη διαδρομή και μετά τον Αζοριά, με κατηφορική πορεία θα κατευθυνθεί στη τοποθεσία Άβδος, όπου υπάρχουν σκορπισμένα στην πλαγιά παλιά πετρόκτιστα μετόχια. Θα επιστρέψουμε στο Καβούσι, από μονοπάτια και χωματόδρομους μέσα στην πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση της περιοχής. Ώρες πορείας 3,5 (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις), υψομετρική διαφορά ανάβασης 345 μ. και βαθμός δυσκολίας -1-.
 
Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα μαζευτούμε όλοι μαζί για να απολαύσουμε ένα χαλαρωτικό πικ-νικ, με ρακί και μεζεδάκια που θα φροντίσουμε να έχουμε μαζί μας.